prothethiek & implantologie

prothethiek & implantologie

Een implantaat is een kunstwortel. Een natuurlijke tand of kies bestaat uit een kroon en een wortel. Een implantaat vervangt dus de wortel. Een dergelijke kunstwortel wordt gemaakt van metaal en of van keramisch materiaal. Alle materialen worden door het lichaam en vooral door het omringende bot, goed verdragen.

Wanneer het bot voldoende aan de kunstwortel is vastgegroeid, kan het implantaat dienen als basis voor een kroon, of dienen als steun voor een gebitsprothese.

Een uitgebreid onderzoek is noodzakelijk voordat implantaten kunnen worden aangebracht. Tijdens dit onderzoek wordt bekeken of de algemene gezondheid goed is en wordt met behulp van röntgenfoto´s de conditie van het kaakbot onderzocht. Er wordt bekeken welk implantaat geschikt is, hoeveel implantaten er nodig zijn. Alle gegevens worden vastgelegd in een behandelplan en de behandeling bestaat uit twee fasen.

De eerste fase is het plaatsen van het implantaat. Nadat een plaatselijke verdoving is gegeven, wordt het tandvlees losgemaakt zodat het bot zichtbaar wordt. Vervolgens worden gaatjes in bot geboord, waarna de implantaten in de opening getikt of geschroefd worden. Het tandvlees wordt tenslotte met hechtingen gesloten.

De behandeling zelf is niet belastend echter kan er kort na het inbrengen van de implantaten een lichte zwelling optreden. De napijn is gering. Gedurende 1 tot 2 weken na het aanbrengen van de implantaten is het meestal nodig vloeibaar of zacht voedsel te nuttigen. Omdat de implantaten aan het bot moeten vastgroeien volgt er een rustperiode van drie tot zes maanden. Gedurende deze periode mogen de implantaten niet worden belast. Het is in deze periode meestal mogelijk een tijdelijke voorziening (noodkroon, noodbrug of kunstgebit) te maken.

Na de rust periode volgt de tweede behandelfase, waarin op de implantaten een suprastructuur wordt gemaakt in de vorm van een kroon, een brug, of een overkappingprothese. Meestal zal hiervoor onder plaatselijke verdoving eerst een klein stukje van het tandvlees boven het implantaat worden weggenomen.

Team

  • Filip Bogaert
  • Prof. Aryan Eghbali 
    • afdelingshoofd VUB parodontologie & orale implantologie
    • professor UGent parodontologie & orale implantologie
  • Tijs Lambrechts